Painettu elektroniikka

Painetulla elektroniikalla (engl. Printed electronics, myös tulostettava elektroniikka) tarkoitetaan teknologiaa, joka mahdollistaa elektroniikassa tarvittavien johtimien ja komponenttien painamisen erilaisille, usein hyvin ohuille ja taipuisille, alustoille tulostus- ja painoteknisillä menetelmillä. Painettu elektroniikka mahdollistaa virtapiirien tulostamisen nopeasti ja taloudellisesti tehden niistä hyödyllisiä useille teollisuudenaloille. Tekniseri on valmistanut ja toimittanut tätä teknologiaa hyödyntäviä ohjauspaneeleita tai kalvonäppäimiä asiakkaiden sovelluksiin jo vuosien ajan. Myös erilaisia sensoreita ja esimerkiksi lämpöelementtejä voidaan valmistaa painomenetelmin. Painettu elektroniikka mahdollistaa ohuempien, kevyempien ja taipuisien komponenttien valmistamisen mahdollistaen näen uusien sovellusten löytymisen ja teknologiaa hyödyntäen.

Kalvonäppäimet ja ohjauspaneelit

Kalvonäppäimet ovat ohuille kalvoille painotekniikkaa käyttäen valmistettuja kytkinpaneeleita. Ne käyvät sovelluksiin, joissa käytetään pieniä jännitteitä ja pieniä virtoja, ja joiden kytkin voi olla palautuva. Kalvonäppäin kytketään yleisesti erilliseen ohjauspiiriin. Kalvonäppäin on luotettava ja helppo suunnitella niin visuaalisesti kuin toiminnallisestikin tuotteeseen sopivaksi.

Kytkin voidaan valmistaa suoraan kalvolla kytkeväksi, tai kytkentä voidaan suorittaa metallisilla kytkimillä. Käytettäessä metallikytkimiä käyttäjälle saadaan aikaan näppäintuntuma, jolla voidaan vaikuttaa näppäimen painamiseen tarvittavaan voimaan. Kalvonäppäimen pintaan voidaan painaa ikkunoita ja näyttöjä ja käyttää erilaisia kontrastilakkoja sekä tehdä erikoistehosteita preeglaamalla eli kohomuovauksella.

Kalvokytkin on roiske- ja pölytiivis ja suojaa lialta ja muilta laitteen toimintaa vaarantavilta ulkoisilta tekijöiltä.

Painetut anturit ja virtapiirit

RFID (radio frequency identification), eli radiotaajuinen etätunnistus on menetelmä tiedon etälukuun ja -tallentamiseen käyttäen erityisiä RFID-tunnisteita. RFID-ratkaisut koostuvat kolmesta peruskomponentista: tunniste eli tägi (tag, transponder), lukija ja antenni sekä tägissä että lukijassa. tunniste eli tägi (tag, transponder), lukija ja antenni sekä tägissä että lukijassa.

Painetut lämpöelementit

Silkkipainolla valmistetaan myös joustavat lämpöelementit, jotka voidaan integroida muun muassa osaksi istuinlämmittimiksi tai vaatteisiin. Lämpöelementtien lämmitettävät johtimet on tehty silkkipainamalla johtavilla väreillä painaen kuviot sovellukseen soveltuviin kalvoihin.

Valmistusmenetelmän ansiosta tuotteesta saadaan joustava ja pienikokoinen. Teknologia mahdollistaa lämmityksen toteuttamisen siten, että saavutetaan pieni energiakulutus ja tasainen lämmityspinta. Lämpöelementit ovat ohuita ja kevyitä, ja niitä on helppo käsitellä ja leikata sovellukseen sopivaksi. Asennus tehdään laminoimalla uesita kerroksia yhteen ja valitsemalla sopivat tarra-aineet.

Painettujen lämpöelementtien ominaisuuksiin kuuluvat tehokas lämmönsiirto, vähäinen energian kulutus, ohuus sekä taloudellinen valmistaminen.